fbpx

Balonul gastric Allurion vs. inelul gastric – ce să alegi?

Dacă ești în căutarea instrumentului potrivit pentru a scăpa de excesul în greutate, bine ne-am găsit. Fiindcă foarte mulți pacienți au avut întrebări și dileme cu privire la cea mai bună metodă de slăbit pentru obiectivele lor, azi ne-am gândit să îți oferim câteva informații importante. Dacă te gândești la balonul Allurion, însă și inelul gastric este o opțiune care sună bine pentru tine, citește articolul în continuare și află care sunt avantajele și dezavantajele acestor metode.

Atunci când îți iei un angajament față de tine, când te hotărăști că e momentul să scapi de emoțiile negative provocate de kilogramele în plus, este esențial să alegi o metodă de slăbire care să ți se potrivească. Atât balonul gastric, cât și inelul gastric oferă rezultate de slăbire, însă între acestea există câteva diferențe pe care cu siguranță dorești să le înțelegi.

Înainte de toate, este important să știi cum acționează fiecare instrument în parte:

Inelul gastric ajustabil (gastric banding) este un dispozitiv reglabil, care se plasează în partea superioară a stomacului. Acesta are rolul de a ajuta pacientul în procesul de slăbire prin reducerea consumului de alimente datorită senzației de sațietate pe care o provoacă atunci când partea de stomac deasupra benzii se umple.

Balonul gastric Allurion se înghite prin intermediul unei pastile, care ajunge în stomac prin esofag și care este ulterior umplut cu lichid printr-un cateter. Datorită faptului că ocupă o bună parte din stomac, balonul reușește să creeze un efect intens de sațietate, limitând astfel cantitatea de alimente pe care o consumă un pacient.

1. Balonul gastric este mai puțin invaziv decât inelul

Inelul gastric este un instrument de slăbire minim invaziv, care se plasează cu ajutorul unei intervenții laparoscopice, sub anestezie, și care necesită mici tăieturi de-a lungul stomacului. Este o alternativă care necesită mai puțin timp de recuperare față de bypass-ul gastric sau sleeve.

Pe de altă parte, balonul gastric Allurion este momentan singura opțiune non-invazivă din categoria acestor proceduri de slăbire. Acesta nu necesită intervenție chirurgicală, anestezie sau endoscopie pentru a putea fi plasat, astfel că timpul de recuperare al pacientului este foarte redus și acesta poate pleca acasă imediat după plasare.

2. Complicații

Orice procedură poate implica, adesea, complicații, însă important este ca acestea să fie cât mai scăzute. Cu toate acestea, în ultimii ani, la nivel global, inelul gastric a devenit o opțiune mai puțin aleasă de persoanele care își doresc să slăbească din cauza riscului ridicat de complicații, care a fost raportat între 40-50%, conform National Library of Medicine. Aceste complicații pot fi inofensive, cum ar fi constipația, refluxul gastroesofagian (BRGE), sau mai severe, precum formarea unor cheaguri de sânge sau dilatarea esofagiană.

În contrast, riscurile asociate cu balonul gastric Allurion sunt minime. Majoritatea pacienților nu se confruntă cu efecte secundare, singurele senzații care pot provoca un disconfort în primele zile sunt senzația de greață sau ușoare dureri abdominale.

3. Rezultate obținute în funcție de fiecare metodă

Indiferent de metoda aleasă, este important ca fiecare pacient să își susțină obiectivul de pierdere în greutate prin cele mai bune practici. În cazul inelului gastric, există de obicei o pierdere imediată în greutate, însă care încetinește rapid, la un ritm mai constant, în următorii 2-3 ani. Atunci când pacientul trece printr-un proces de pierde în greutate inadecvat, în peste 40% din cazuri se ajunge la îndepărtarea inelului gastric.

Balonul gastric Allurion este temporar și acționează pe parcursul a 16 săptămâni. Pe lângă acest balon, programul în sine este conceput astfel încât să ajute fiecare pacient să își formeze noi obiceiuri alimentare, care să îl ajute să aibă rezultate pe termen lung.

Dacă ai un IMC peste 27 (poți calcula aici) și îți dorești să descoperi mai multe despre acest program, te invităm în continuare să programezi o consultație gratuită alături de echipa Allurion aici.