fbpx

Cum să-ți îmbunătățești sănătatea inimii prin slăbire și nutriție

Bolile cardiovasculare (cunoscute sub numele de boli de inimă) au devenit din ce în ce mai frecvente în societatea noastră, pe măsură ce stilul de viață se schimbă și ratele de obezitate cresc – totuși, putem face multe lucruri pentru a ne proteja sănătatea inimii. Acest articol va aduce lumină asupra modului în care greutatea și nutriția vă pot afecta șansele de a avea probleme cardiace și, mai important, cum putem îmbunătăți sănătatea inimii prin pierderea în greutate (dacă sunteți supraponderal) și prin alegeri nutriționale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare sunt cauza nr.1 de deces la nivel mondial – se estimează că acestea ucid aproximativ 18 milioane de oameni în fiecare an și contribuie la o treime din toate decesele la nivel global.

Vestea bună este că 80% dintre evenimentele cardiovasculare pot fi prevenite, spune Neil Johnson, director executiv al Global Heart Hub.

Pot fi prevenite problemele cardiace?

DA! Multe probleme cardiovasculare pot fi prevenite. Modificarea obiceiurilor zilnice – cum ar fi o dietă mai sănătoasă, atingerea și menținerea unei greutăți mai sănătoase și menținerea activă fizică poate ajuta la minimizarea riscului de boli cardiovasculare. Renuntarea la fumat și reducerea consumului de alcool în exces pot ajuta, de asemenea.

Cum afecteaza excesul de greutate activitatea inimii?

O greutate nesănătoasă poate crește șansele de probleme legate de inimă. Definiția Organizației Mondiale a Sănătății pentru a fi supraponderal înseamnă a avea un IMC de 25 sau mai mult. Obezitatea este definită ca având un IMC de 30 sau mai mult.

Calculează-ți IMC-ul aici

Persoanele care trăiesc cu obezitate tind să se confrunte cu boli cardiovasculare la o vârstă mai tânără decât persoanele cu o greutate mai sănătoasă, în timp ce supraviețuitorii problemelor cardiace au adesea nevoie să trăiască și să gestioneze problemele cardiovasculare pentru tot restul vieții. În plus, persoanele care trăiesc cu obezitate au o durată de viață mai scurtă decât persoanele care își mențin o greutate mai sănătoasă.

Poate pierderea în greutate să reducă șansele de probleme cardiace?

Da, dar trebuie să încerci să menții o greutate mai sănătoasă odată ce ai slăbit acele kilograme în plus. Modificarea stilului de viață care duce la pierderea în greutate și la obiceiuri mai sănătoase pe termen lung poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiovasculare și la reducerea riscului de probleme cardiace. 

Mersul pe jos ca exercițiu

Studiile arată că pierderea în greutate pe termen scurt poate să nu fie suficientă pentru a compensa riscurile asociate bolilor cardiovasculare. Este mai bine să slăbești și să menții progresul, decât ca greutatea ta să fie în mod constant un „yo-yo” și să necesite o dietă continuă sau eforturi de slăbire.

Studiile arată, de asemenea, că o scădere modestă în greutate de 5-10% la persoanele care trăiesc cu obezitate poate ajuta la reducerea riscului de probleme cardiace. Cu toate acestea, pierderea în greutate – și apoi capacitatea de a menține acea greutate mai sănătoasă – poate avea beneficii suplimentare în ceea ce privește gestionarea diabetului de tip 2 și a altor complicații legate de obezitate.

Prin urmare, pentru a maximiza sănătatea inimii (dacă aveți o greutate nesănătoasă), ar trebui să căutați o abordare de tip pas cu pas: 

 • previne creșterea în greutate suplimentară
 • reduce greutatea
 • menține-ți greutatea mai sănătoasă

Programul Allurion poate duce la pierderea în greutate eficientă și durabilă

Dacă trăiți cu supraponderabilitate sau obezitate și doriți să vă îmbunătățiți sănătatea inimii, Programul Allurion a fost dovedit științific că ajută persoanele să piardă în medie 10-15% din greutatea corporală totală.  Această diferență de greutate poate ajuta la  o mai bună sănătate a inimii și a sistemului vascular.

Programul combină utilizarea unui balon gastric temporar, Balonul Allurion, împreună cu 6 luni de coaching nutrițional și asistență medicală pentru a stimula pierderea în greutate și a obține rezultate de durată prin schimbarea comportamentului și obiceiuri nutriționale îmbunătățite. 

Veți primi, de asemenea, cântarul Allurion, instrumentul de urmărire a sănătății și aplicația mobilă pentru a vă conecta cu medicul și echipa de asistență medicală, pentru a vă urmări progresul, pentru a primi asistență continuă și pentru a rămâne motivat.

Cum ajută balonul Allurion la începerea pierderii în greutate?

Balonul Allurion vă ajută să reduceți aportul de alimente ocupând spațiu în stomac, creând o senzație de sațietate. Este plasat în timpul unei scurte proceduri de 15 minute în ambulatoriu și se elimina în mod natural din organism după aproximativ 16 săptămâni.

Pe măsură ce balonul funcționează pentru a vă oferi o senzație de sațietate, veți primi sprijin continuu și îndrumări de la medic pentru a adopta o alimentație mai sănătoasă și a include obiceiuri de exerciții fizice, ca parte a unei abordări holistice a pierderii în greutate.

Care este legătura dintre bolile de inimă și nutriție?

Mulți oameni care urmează o dietă nesănătoasă sunt expuși unui risc mai mare decât cei care consumă o dietă mai sănătoasă pentru afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și colesterolul crescut. Aceștia sunt toți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Multe persoane cu aceste afecțiuni trăiesc și cu supraponderabilitate sau obezitate – un alt factor de risc.

Urmând o dietă sănătoasă și echilibrată nu numai că puteți ajuta la menținerea inimii sănătoase, dar puteți sprijini, de asemenea, sănătatea generală a corpului, a mușchilor și a oaselor, pentru un sistem imunitar sănătos. De asemenea, vă poate ajuta să evitați – sau să gestionați mai bine – o serie de alte afecțiuni medicale, inclusiv unele tipuri de cancer. 

În special, există dovezi care sugerează că respectarea unei diete în stil mediteranean poate ajuta la reducerea problemelor cardiace – dacă faceti parte dintr-un grup cu risc ridicat. Aceasta înseamnă să vă bazați dieta pe fructe, legume, cereale, precum și pe fasole, cartofi, semințe și nuci și să preferați uleiul de măsline față de alte grăsimi (uleiul de măsline conține tipul de grăsime „sănătoasă”). Lactatele, peștele, ouăle și carnea de pasăre sunt de preferat față de carnea roșie.

Cum să reduceți riscul cardiovascular prin alimentație

 1. Mănâncă mai puțină sare: consumul de prea multă sare este legat de hipertensiune arterială, care poate duce la boli coronariene. Încercați sa nu mancati mai mult de 6 g de sare pe zi (aproximativ o lingurita plina, care este recomandarea maximă zilnică pentru adulți). Pentru a face acest lucru, evitați să adăugați sare în plus în mâncare. De asemenea, verificați ingredientele pe care le cumpărați – adesea, sarea adăugată în alimente precum cerealele pentru micul dejun, produsele prefierte, biscuiții și chiar pâinea vă poate crește aportul de sare fără să vă dați seama.
 2. Reduceți aportul de zahăr: zahărul din alimente precum prăjiturile, biscuiții, băuturile răcoritoare și înghețata poate duce la creșterea în greutate și la un risc mai mare de boli de inimă. 
 3. Există diferite tipuri de grăsimi. Grăsimile saturate sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă. Acestea se găsesc adesea în alimentele procesate și ar trebui evitate sau reduse dacă este posibil. Grăsimile saturate se găsesc mai ales în produsele de origine animală. Puteți reduce consumul prin reducerea alimentelor procesate și, în schimb, consumând mai multe fructe și legume proaspete, precum și alimente bogate în amidon. Un alt sfat bun este să încercați să înlocuiți grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care se găsesc în uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiurile de floarea soarelui și de rapiță, precum și în avocado, nuci și semințe.
 4. Mănâncă 2 sau mai multe porții pe zi de fructe și legume – proaspete, conservate, congelate sau uscate: acestea conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți pentru a ajuta la menținerea sănătății inimii.
 5. Revizuiți-vă aportul de fibre: fibrele care se găsesc în cerealele integrale, cereale, fructe, legume și leguminoase pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Schimbările simple pot include alegerea pâinii integrale și cu semințe în loc de pâine albă și optarea pentru orez brun. Căutați alimente bogate în fibre solubile, deoarece pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Preferați fasolea, boabele de soia, precum și ovăzul, lintea și mazărea.
 6. Mănâncă pește: Încearcă să consumi două porții de pește pe săptămână, inclusiv un pește gras. Peștele alb este bogat în proteine slabe, în timp ce peștele gras conține omega 3, o grăsime polinesaturată care este bună pentru sănătatea inimii.

Știați că programul Allurion include 6 luni de coaching nutrițional individual care vă ajută să reconstruiți o dietă sănătoasă, durabilă, care să cuprindă toate nevoile de nutrienți, susținând în același timp obiectivele de pierdere în greutate?

Exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea inimii

Ne-am uitat la alegerile alimentare, dar asta nu este tot! Includerea exercițiilor fizice regulate este benefică și pentru sănătatea inimii tale! S-a dovedit că ajută la reducerea mortalității cauzate de inimă, precum și la reducerea riscului de boli cardiovasculare în general. 

Exercițiile fizice moderate regulate pot ajuta la gestionarea unei game de factori de risc asociați cu problemele cardiace, inclusiv hipertensiunea arterială. De asemenea, poate ajuta la creșterea funcției cardiace în general. 

Volumul exact de exerciții fizice optim pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare este încă necunoscut. Cu toate acestea, moderația este cheia.

Cu Programul Allurion, vi se vor oferi mai multe instrumente digitale care vă vor ajuta să începeți și să mențineți o rutină de fitness,  să urmăriți și să vă împărtășiți progresul cu echipa de îngrijire:

 • Allurion Health Tracker joacă un rol vital în monitorizarea nivelurilor de activitate – un factor cheie în reducerea riscului cardiovascular.
 • Cântarul Allurion Connected joacă un rol vital în monitorizarea pierderii în greutate și a modificărilor compoziției corporale, care este un factor cheie în reducerea riscului cardiovascular.
 • Aplicația Allurion adună și urmărește toate aceste date, partajându-le cu echipa medicală și de îngrijire, astfel încât să primiți sfaturi și ajutor în timp util oricând aveți nevoie.

Rezervă-ți acum o consultație gratuită prin Programul Allurion, la www.balonslabire.ro!